BelépésVaslovasok.huMotoros túrák animáció

 5 nap múlva: KANYARGÓS KALANDOK OSZTRÁK-SZLOVÉN-HORVÁ túra.
 6 nap múlva: Harley Davidson Fesztivál Alsóőrs! túra.
 7 nap múlva: Albánia körutazás, 9 nap túra.
2010.09.05. | A bejegyzést írta: Szöllősi Györgyi

Motorfestés? Airbrush? Az meg mi?

Sokan hallottak már az airbrush-ról, és sokan tudni is vélik, mi az. Sőt, egyre többen vannak azok, akik művelik is ezt a festészeti ágat - sajnos, mindenféle grafikai előképzettség nélkül.

Szöllősi Györgyi

Az airbrush magyar neve légecset, amit ha kimondok, mindenki valami egzotikus eszközre gondol. MotorfestésŐszintén szólva, magyarul sokkal szebb, mint angolul - szerintem. Eredetileg a retuspisztolyt, ahogy a neve is elárulja, nem grafikai munkák készítésére, hanem fotóretusálásra használták. Később, mikor "megnyílt az első Photoshop", már száműzték a fényképek világából, s ekkor nyílt új távlat a festészetben a légecset számára. Ez egy rendkívül precíz eszköz, mely levegő segítségével juttatja el a pisztoly tartályában lévő festéket a megfestendő felületre. A tetején található egy kis billentyű, ezzel lehet szabályozni az eszköz testén átáramló levegő és festék mennyiségét. A rotring-vékony vonaltól az ujjnyi vastag csíkig lehet vele szórni, ami alkalmassá teszi az eszközt igazi művészmunkák elkészítésére.

Jómagam Mike Tamástól, az airbrush festés nagy öregjétől tanultam a szakmát, aki közel húsz éve varázsol szebbnél szebb mintákat motorokra, sisakokra, autókra és minden egyéb, festhető felületre. Én (Szöllősi Györgyi, mert, hogy illik már bemutatkoznom is :) ), leginkább motorokat és sisakokat festek. Sokan idegenkednek a motorfestéstől, mert azt gondolják, hogy a gyári festésnél nincsen jobb, biztonságosabb. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni. Fontos tudni, hogy a motorok (alapesetben) megtartják a gyári színüket, és csak lakk-csiszolva vannak. A gyári, mikron mennyiségű lakkréteg helyett – a festés felrakása után –, egy jóval vastagabb lakkréteg kerül az idomokra. Ez azért jó, mert bár a súlyát nem növeli a „vasnak”, az élettartamát viszont nagyban. Kisebb sérülések esetén elég neki egy polírozás. Nagyobb sérülések esetén - mivel gyári színkártyákkal dolgozunk - az eredeti színt is tudjuk reprodukálni.

Motor Airbrush festésKevesen tudják, hogy ez a technika kiválóan alkalmas vásznak festésére is. Nagyon szép fotórealista festményeket lehet készíteni vele. Igazi kihívás egy olyan eszközzel alkotni, amit nem kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki, de mégis megállja a helyét a kortárs művészek festményei között.

Makettezők, modellezők is használják, sőt, még cukrászok is, csak egy valamivel speciálisabb fajtáját. Azonban az igazi „nagy felhasználók” elsősorban a fényezők, akik az eszköz óriás típusát használják, hogy autóinkat a megfelelő színre fújjak (és/vagy javítsák).

Bár már nem én vagyok az ország egyetlen női airbrush festője, mindig én leszek az első és erre nagyon büszke vagyok. 2008-ban a Prágai Motorkiállításra került ki egy általam festett motor. 2009-ben a Budapesti Motorkiállításon már három motort is kiállítottak, idén pedig sisakokat mutathattam be. Első önálló kiállításom is 2009-ben volt a Harmónia Műhelyben, vásznaimból. És persze itt van az örök felület, az autó, melyet én sem tudtam kihagyni. Sokáig gondolkodtam rajta, mi kerüljön rá. Aztán figyelembe véve személyiségemet és érdeklődési körömet, végül Macskanő, Batman és Lara Croft lett a befutó.

Kérdéseitekkel forduljatok bátran hozzám a shakti@g-design.hu e-mail címen, vagy keressetek meg a weboldalamon: www.g-design.hu.

Szöllősi Györgyi
Hozzászólások a/az "Motorfestés? Airbrush? Az meg mi?" bejegyzéshez
Szólj hozzá a cikkhez!
Lépj be vagy regisztrálj az oldalra ide kattintva, hogy hozzá tudj szólni a cikkhez.
0. oldal.

Lukasz
2011-02-05, 23:58
Robis: Ha nem bánod hogy én válaszolok akkor szívesen elárulom :)
Ehhez tudnod kell a pisztolyod technikai paramétereit vannak olyan pisztolyok amik alacsony nyomással dolgoznak 0,5-08 bárig és vannak a szokványos pisztolyok amik 1,5-3,0 bárig használhatók az alsó érték mindig a túlhígított festékre jellemző alacsony nyomáson a részletes megdolgozást részesíted előnyben

vicus
2010-12-20, 17:17
Nagyon szép munkáid vannak!!!
Gratulálok,csak így tovább,sok sikert neked!

betolakodo
2010-09-19, 03:21
És dukál mellé 1 katicás póló(nap) betolakodo2freemail.hu pusz

mocicica
2010-09-18, 19:08
betolakodo: majd meglátom és kitartok:)

betolakodo
2010-09-17, 20:39
mocicica: mocicica: Szerintem nem olyan gázos az a lé,,,,,,,,,annyira tetszik az ötleted és ha neked is akkor tarts ki és gyűjtögess,Drukkolok!!!!!!!!(nap)

mocicica
2010-09-11, 19:35
betolakodo: ötletnek igen jó!Csak a megvalósításához a lé az kicsit gázos:))))

betolakodo
2010-09-10, 23:11
mocicica: A katica nagyon jó ötlet. Rajta!(oOo)

ll
2010-09-10, 20:15
Nagyon tetszenek,a munkáid.Most gondolkozok én is a motorom megszépítésén,csak annyira sok szép ötlet van ,hogy nehéz dönteni.A zöld alapszínt meg akarom tartani ,arra kellene valami ötlet."Egyépként én meg most vagyok katona".....

Szeki
2010-09-09, 17:19
A tigrises bukót, motort, s a gazdáját láttam személyesen! Valóban szép munka.

Robis
2010-09-09, 08:07
Györgyi, nagyon szépek a munkáid. Gratulálok. De mint írtad, sokan "mindenféle grafikai előképzettség nélkül" kezdik el a festést. Pont mint Te. Neked sincs semmilyen grafikai előképzettséged. Kereskedő vagy és ex-katona (egyébként pont mint én). Úgy döntöttél, hogy ezzel akarsz foglalkozni. Nem tanultad iskolában, hanem egy mester mellé álltál. Nos ez a helyes út. Valahol el kell kezdeni. Szóval, nagyon ügyes vagy, csak így tovább. Egyébként általában milyen teljesítményre állítod a kompresszort? Én csak a magam és a családom örömére használom az airbrush pisztolyt. ;)

Üdv:

Robis

mocicica
2010-09-09, 07:51
;)nagyon jók:)Ha megtehetném a babettámból katicabogarat festetnék;)csak úgy poén képpen;)

Legutóbbi bejegyzések


Hogyan motorozzál csapatban?
Zártkörű túrák szervezése
Közlekedési tanácsok motorosoknak
Pécs környéki motoros túraútvonalak
Hogyan tárold télen a motorodat?
További bejegyzések >>

Eseménynaptár


További programok >>
Motoros túrák, programok, találkozók, rendezvények, események
C Minden jog fenntartva 2006-2014 Vaslovasok.hu | Copyright és Adatvédelem | Médiaajánlat
IP címed:
34.229.131.158