BelépésVaslovasok.huMotoros túrák animáció

10 napon belül nincs aktív túra...
2010.09.05. | A bejegyzést írta: Szöllõsi Györgyi

Motorfestés? Airbrush? Az meg mi?

Sokan hallottak már az airbrush-ról, és sokan tudni is vélik, mi az. Sõt, egyre többen vannak azok, akik mûvelik is ezt a festészeti ágat - sajnos, mindenféle grafikai elõképzettség nélkül.

Szöllõsi Györgyi

Az airbrush magyar neve légecset, amit ha kimondok, mindenki valami egzotikus eszközre gondol. MotorfestésÕszintén szólva, magyarul sokkal szebb, mint angolul - szerintem. Eredetileg a retuspisztolyt, ahogy a neve is elárulja, nem grafikai munkák készítésére, hanem fotóretusálásra használták. Késõbb, mikor "megnyílt az elsõ Photoshop", már számûzték a fényképek világából, s ekkor nyílt új távlat a festészetben a légecset számára. Ez egy rendkívül precíz eszköz, mely levegõ segítségével juttatja el a pisztoly tartályában lévõ festéket a megfestendõ felületre. A tetején található egy kis billentyû, ezzel lehet szabályozni az eszköz testén átáramló levegõ és festék mennyiségét. A rotring-vékony vonaltól az ujjnyi vastag csíkig lehet vele szórni, ami alkalmassá teszi az eszközt igazi mûvészmunkák elkészítésére.

Jómagam Mike Tamástól, az airbrush festés nagy öregjétõl tanultam a szakmát, aki közel húsz éve varázsol szebbnél szebb mintákat motorokra, sisakokra, autókra és minden egyéb, festhetõ felületre. Én (Szöllõsi Györgyi, mert, hogy illik már bemutatkoznom is :) ), leginkább motorokat és sisakokat festek. Sokan idegenkednek a motorfestéstõl, mert azt gondolják, hogy a gyári festésnél nincsen jobb, biztonságosabb. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni. Fontos tudni, hogy a motorok (alapesetben) megtartják a gyári színüket, és csak lakk-csiszolva vannak. A gyári, mikron mennyiségû lakkréteg helyett – a festés felrakása után –, egy jóval vastagabb lakkréteg kerül az idomokra. Ez azért jó, mert bár a súlyát nem növeli a „vasnak”, az élettartamát viszont nagyban. Kisebb sérülések esetén elég neki egy polírozás. Nagyobb sérülések esetén - mivel gyári színkártyákkal dolgozunk - az eredeti színt is tudjuk reprodukálni.

Motor Airbrush festésKevesen tudják, hogy ez a technika kiválóan alkalmas vásznak festésére is. Nagyon szép fotórealista festményeket lehet készíteni vele. Igazi kihívás egy olyan eszközzel alkotni, amit nem kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki, de mégis megállja a helyét a kortárs mûvészek festményei között.

Makettezõk, modellezõk is használják, sõt, még cukrászok is, csak egy valamivel speciálisabb fajtáját. Azonban az igazi „nagy felhasználók” elsõsorban a fényezõk, akik az eszköz óriás típusát használják, hogy autóinkat a megfelelõ színre fújjak (és/vagy javítsák).

Bár már nem én vagyok az ország egyetlen nõi airbrush festõje, mindig én leszek az elsõ és erre nagyon büszke vagyok. 2008-ban a Prágai Motorkiállításra került ki egy általam festett motor. 2009-ben a Budapesti Motorkiállításon már három motort is kiállítottak, idén pedig sisakokat mutathattam be. Elsõ önálló kiállításom is 2009-ben volt a Harmónia Mûhelyben, vásznaimból. És persze itt van az örök felület, az autó, melyet én sem tudtam kihagyni. Sokáig gondolkodtam rajta, mi kerüljön rá. Aztán figyelembe véve személyiségemet és érdeklõdési körömet, végül Macskanõ, Batman és Lara Croft lett a befutó.

Kérdéseitekkel forduljatok bátran hozzám a shakti@g-design.hu e-mail címen, vagy keressetek meg a weboldalamon: www.g-design.hu.

Szöllõsi Györgyi
Hozzászólások a/az "Motorfestés? Airbrush? Az meg mi?" bejegyzéshez
Szólj hozzá a cikkhez!
Lépj be vagy regisztrálj az oldalra ide kattintva, hogy hozzá tudj szólni a cikkhez.
0. oldal.

Lukasz
2011-02-05, 23:58
Robis: Ha nem bánod hogy én válaszolok akkor szívesen elárulom :)
Ehhez tudnod kell a pisztolyod technikai paramétereit vannak olyan pisztolyok amik alacsony nyomással dolgoznak 0,5-08 bárig és vannak a szokványos pisztolyok amik 1,5-3,0 bárig használhatók az alsó érték mindig a túlhígított festékre jellemzõ alacsony nyomáson a részletes megdolgozást részesíted elõnyben

vicus
2010-12-20, 17:17
Nagyon szép munkáid vannak!!!
Gratulálok,csak így tovább,sok sikert neked!

betolakodo
2010-09-19, 03:21
És dukál mellé 1 katicás póló(nap) betolakodo2freemail.hu pusz

mocicica
2010-09-18, 19:08
betolakodo: majd meglátom és kitartok:)

betolakodo
2010-09-17, 20:39
mocicica: mocicica: Szerintem nem olyan gázos az a lé,,,,,,,,,annyira tetszik az ötleted és ha neked is akkor tarts ki és gyûjtögess,Drukkolok!!!!!!!!(nap)

mocicica
2010-09-11, 19:35
betolakodo: ötletnek igen jó!Csak a megvalósításához a lé az kicsit gázos:))))

betolakodo
2010-09-10, 23:11
mocicica: A katica nagyon jó ötlet. Rajta!(oOo)

ll
2010-09-10, 20:15
Nagyon tetszenek,a munkáid.Most gondolkozok én is a motorom megszépítésén,csak annyira sok szép ötlet van ,hogy nehéz dönteni.A zöld alapszínt meg akarom tartani ,arra kellene valami ötlet."Egyépként én meg most vagyok katona".....

Szeki
2010-09-09, 17:19
A tigrises bukót, motort, s a gazdáját láttam személyesen! Valóban szép munka.

Robis
2010-09-09, 08:07
Györgyi, nagyon szépek a munkáid. Gratulálok. De mint írtad, sokan "mindenféle grafikai elõképzettség nélkül" kezdik el a festést. Pont mint Te. Neked sincs semmilyen grafikai elõképzettséged. Kereskedõ vagy és ex-katona (egyébként pont mint én). Úgy döntöttél, hogy ezzel akarsz foglalkozni. Nem tanultad iskolában, hanem egy mester mellé álltál. Nos ez a helyes út. Valahol el kell kezdeni. Szóval, nagyon ügyes vagy, csak így tovább. Egyébként általában milyen teljesítményre állítod a kompresszort? Én csak a magam és a családom örömére használom az airbrush pisztolyt. ;)

Üdv:

Robis

mocicica
2010-09-09, 07:51
;)nagyon jók:)Ha megtehetném a babettámból katicabogarat festetnék;)csak úgy poén képpen;)

Legutóbbi bejegyzések


Hogyan motorozzál csapatban?
Zártkörû túrák szervezése
Közlekedési tanácsok motorosoknak
Pécs környéki motoros túraútvonalak
Hogyan tárold télen a motorodat?
További bejegyzések >>

EsemĂŠnynaptĂĄr


További programok >>
Motoros túrák, programok, találkozók, rendezvények, események
C Minden jog fenntartva 2006-2014 Vaslovasok.hu | Copyright és Adatvédelem | Médiaajánlat
IP címed:
34.229.63.28