BelépésVaslovasok.huMotoros túrák animáció

 7 nap múlva: 2022 augusztus 18-21 Mostari csillagtúra túra.
2010.07.03. | A bejegyzést írta: Turóczi Ákos

Hogyan viselkedj, ha szabályt sértettél?

Bevezető

Őszintén mondom, abban reménykedem, hogy teljesen nyilvánvaló dolgokat fogok most neked, írni, amiben semmi újat nem fogsz találni. Azért remélem ezt, mert akkor te már tudod, hogy kell helyesen viselkedni.

Mikor kezdődik az izzadás és a lábremegés?

Biztos előfordult már veled is (ha nem akkor a szerencsések közé tartozol), hogy a tükörben meglátsz egy csodaszép hófehér meseautót szép kék villogókkal a tetején. Addig nincs is baj még meg nem halljuk a két harsonát ami arra ad utasítást, hogy jobb lesz félrehúzódni.

Hogyan húzódjunk le?

Ha megszólaltak a "kürtök", akkor szépen lassan vegyünk vissza a tempóból és indexelve húzódjunk az úttest jobb szélére úgy, hogy lehetőleg ezzel ne akadályozzunk a mögöttes forgalmat, valamint ne késztessük a mögöttünk haladó járőrautót vészfékezésre.

Az Örs Vezér Tér környékén a Fehér úton is szoktak mérni, igazoltatni és ott bizony felkényszerítenek az útpadkán át az út szélére. Motorral viszont nem a legelőnyösebb egy padkán áthajtani. Bolond is aki megteszi... én megtettem. Ha pont annyi eszed van mint nekem (vagy kevesebb), akkor ezt úgy teszed meg, hogy a lehető legmeredekebb szögben óvatosan hajtasz fel, közben figyelve a motor burkolataira. Mentségemre legyen mondva, mindkét sáv tömve volt és nemigen akartam a forgalom közepén hagyni a jószágot.

Ehhez egy kis történetet is hozzá tudnék fűzni, de erre nincs idő:) csak a csattanót mondom. Motorral voltam és az igazoltató szerv a "zöldkártyámat" kérte... nem esett le neki, hogy motorral vagyok.

Hogy spóroljunk magunknak? Üdvözöljük és legyünk udvariasak.

Ezen a ponton már tudod, hogy milyen főbenjáró bűnt követtél el. Nyilván ha lakott területen 200Km/h-val kaptak el vagy áthajtottál két nyugdíjas nénin a zebrán, sok jóra már nem számíthatsz, de ha kisebb szabálysértést sejtesz, akkor érdemes a következőket tenned és nem tenned.

  • Először is állítsd le a motort és szállj le. Ezzel megadod a tiszteletet.
  • Köszönj és még véletlenül se tegezd le a rendőrt. Ezzel is a tiszteletedet sugallod (még ha másképp is érzel).
  • Legyél udvarias, mind a beszédeddel mind a mimikáddal. Ha flegma vagy, biztos lehetsz benne, hogy ha létezik is enyhítés nem fogod megkapni. Tudomásul kell venni, hogy nem te vagy ebben a helyzetben a nyeregben.
  • Ami megtörtént ismerd el, vállald a felelőséget a tetteid után. Mond, hogy
    - "Igen egy kicsit gyorsabban mentem a kelleténél. Tudom." Itt nem kell kiegészíteni azzal, hogy a nagymamádhoz siettél a kórházba, mert ha így is van biztos nem hiszik el. Egyébként a sebesség túllépésnél nemigen érdemes magyarázkodni, hisz túl sokat nem tehetsz. Az egyéb szabálysértéseknél viszont igenis több ezrest is megspórolhatsz magadnak. Egy biztos, jó benyomást kelt ha őszinte vagy és nem próbálod hülyére venni a rendőrt.
  • Ha látod, hogy a rendőr nem kőből van, akkor egy kis humort is vihetsz a beszélgetésbe. Ezzel egy kis plusz szimpátiát válthatsz ki, ami a te oldaladra billenti a mérleget. Túlzásokba azért ne essél! Ne kezdjél rendőr vicceket mesélni!
  • Nem tudom miért, de meg szokták kérdezni mivel foglalkozol? Valószínű azért, hogy megnézzék mennyire vagy fizetőképes? Itt talán a helyes válasz az lenne, hogy - "Hontalan munkanélküli.", de félő a 2 millás motoron nem hinnék el neked és ezzel is csak tovább rontanád a helyzeted. Javaslom... itt sem érdemes hazudni.

A fájdalmas búcsú

Ritka eset, ha a rendőr szabálysértés miatt megállít és nem büntet meg. Ha nem büntet meg, annak csak egy oka lehet, mégpedig az, hogy sikerült a szimpátiáját maximálisan elnyerned. Más lehetőség nincs, hisz akkor elismerné, hogy hibázott.

Miután udvariasan elköszöntél ülj vissza motorodra, és szépen szabályosan távozz a helyszínről Ha felülsz és tiltásig forgatott géppel eltépsz a nemtetszésedet kinyilvánítva, azzal csak azt bizonyítod, hogy még képmutató is vagy. Mivel eleinte udvarias voltál. Nem érdemes megadni nekik az örömöt, hogy még lássák is rajtad, hogy sikerült felbosszantaniuk. Felesleges...

Mennyit lehet "spórolni"?

Példaként írom, hogy ezen cikk írásakor egy buszsávba való korai behajtás kanyarodási szándékkal (gépkocsival, mivel motorral már szabályos) 20.000 Ft bírság kiszabására jogosítja fel az igazoltató rendőrt. Ezt az összeget akár egy figyelmeztetésre is csökkentheted, ha ügyes és bűnbánó vagy.

Kérlek oszd meg velem/velünk a történeteidet

Kíváncsi vagyok milyen "Rendőr" - "Motoros" történeteid esetleg tanácsaid vannak. Biztos vagyok benne, hogy van olyan eset, amiből tanulhatok én is és a többiek is. Kérlek oszd meg velünk!
Hozzászólások a/az "Hogyan viselkedj, ha szabályt sértettél?" bejegyzéshez
Szólj hozzá a cikkhez!
Lépj be vagy regisztrálj az oldalra ide kattintva, hogy hozzá tudj szólni a cikkhez.
0. oldal.

bubu78
2010-07-20, 05:21
Na akkor egy sztori röviden..
Vasárnap délután jöttünk vissza felé Szabolcsból az M3 autópályán a párommal.
Görbeházi kútnál tankolás, indulás majd megállás felhajtás előtt.
A rend éber őrei ketten , két autóval !!! kiintettek.
Motorról le, sisak le , kesztyű le mire közölte nem kell ennyire neki vetkőzni neki csak forgalmi jogsi, személyi kell.
Persze ez mind a tárcámban az utas hátizsákja alján volt, AZAZ lett volna de mint kiderült jogsim nincs nálam (azóta sem lett meg). Mondom szorry az nincs nálam. Mire megkérdezte van e, erre én persze hogy van a mai világban. Na majd kiderül és beült a kocsiba, 5 perc tanakodás után szólt a kollégájának aki szintén beült. 10 perc múlva kiszállt és megkérdezte újra hogy biztos van e mert ők csak a 2006ban ellopottat látják. Mondom Van. Természetesen a pumpa kezdett felmenni hogy most mi a p.. lesz ? Újabb 20 perc autóban ülés után végre közölte hogy Van. :):D Persze mindezt 5000hufba került mivel le kellet kérni a nyilvántartóból és így nem hunyhat szemet elmondása szerint.
Az hogy bi-xenon lámpám van és az is refire kapcsolva fel sem tünt neki vagy csak nem akart szólni mert hosszasan nézte.
A kérdés az megért e 5.000t hogy tudjam új jogsit kell hogy csináltassak.
Szerintem meg.
Azt hiszem ez a nevelő jellegű szoláltatás. :)

Gabor
2010-07-08, 10:43
Szeki: Nem semmi!

Szeki
2010-07-07, 16:19
Gabor: Ja!

Egy szűk utcában egy autó a tükrével megtolta, és beesett két autó közé, ott feküdt 20 - 30 percet, majd hazajött a bicajjal. A kórházban kikérdezték, s amikor fél órával később mentem, már a kész tények birtokában, majdnem minden ellentétesre derült ki. A rendőr meg volt sértődve, hogy írhatta át a jegyzőkönyvet, én csak annyit mondtam, ha megkérdezett volna egy orvost is, akkor nem egy sokkos állapotban lévő beteget kérdezett volna ki.

Szeki
2010-07-07, 16:16
Gabor: A rendőrség lezárta a nyomozást, és azt mondta, hogy nem autó ütötte el, hanem elesett.

Gabor
2010-07-07, 15:59
Szeki: Miért, mi történt? (Hogyan bukta el?)

Szeki
2010-07-06, 05:38
BigJoe: Ebben a kórházbankikérdezésben teljesen egyet értek. Oda sem lenne szabad engedni az ébereket! Esetleg műtét előtt akarnénak kérdezni, mi történt, véletlenül kiejtesz egy nemtudom-ot, aztán véged. A nejem a MABIZ-t bukta így el kártérítésként, amikor elütötték.

BigJoe
2010-07-05, 20:38
Amit még kihagytam az előző hozzászólásból... Volt balesetem, amiben nem én voltam a hibás! ( 1 guriga bukta) De kimosták az autós kis takony gyereket, mert az apuci "olyan" körökben mozog.. De a legtöbb balesetnél higyjétek el, a motoros fogja a rövidebbet húzni... Ha valakit baleset érne (ne adja a jóIsten) és beviszik a balesetire, ugye ott vannak mindjárt a rend őrei... No ne nyilatkozzon senki!!! Meg lehet tagadni, mivel sokkos állapotban vagy, stb.. Mert kiforgatnak!!!!! ÉS BUKTA.... (sir) ÉSZEN KELL LENNI!! AKÁRMILYEN FELDÚLT IS VAGY A VASAD MIATT!

BigJoe
2010-07-05, 20:28
Na ezeknek a pribékeknek oszt lehet tenni a szépet.. Ki van adva nekik a napi behajtás!!!! Jópofizik , és utána jön a KEMÉNY csekk!!! (tapasztalat! Nem csak az enyém..) Kinyalhatod a seggét is.. Akkor is bünti lessz! Csak később tudod meg. Nagyon kevés a normális! Ja. és párban vannak... A motoros rendőr talán egy kicsit toleráns! De résen kell itt is lenni.. Engem még anno a zöld kártya miatt is meg akart büntetni a rend éber őre.. Kellett okítani még rájött hogy nem nyerő.. De belekötött másba.. No ennyi.. Aki száguldozni akar - rendszám le.. De Qrvára bünti ha elkapnak... Ja .. és egyzség a JóISTENNEL!!!! Na a lényeg rá vannak kattanva a mototrosokra.. "Hála" a kamikazéknak! (oOo) No igen a büntit le is lehet dolgozni közhasznún... Nekem volt-van benne részem.. Nem olyan cikis higyjétek el..

SZÉLES UTAT!

Akos
2010-07-05, 08:09
Pamocza: 30.000 Ft és 3 hónap? Ezért? Arpi barátomon egy autó hajtott át majdnem, a lábát le is zúzta. Egyértelműen elsőbbsége volt és talán az ügy még mindig tart.

Ha jól emlékszem 5 hónap és 50.000 Ft volt a bírság első körben? Ha olvassa majd kijavít. A két cselekedet súlya meg sem közelíti egymást.

Pamocza
2010-07-04, 22:17
Sajnos néha a jómodor sem segít.
Megállítottak a rendőrök,mert fékezésre kényszerítettem egy személygépkocsit (koccanás sem történt),amellyel ugyan abba a sávba érkeztünk én balról ő jobbról! Mögöttem jöttek és megfilmesítették az utókornak az "úgynevezett szabálysértést"!
Udvariasan elmagyaráztam a rendőrhölgynek,hogy:
1. Lassított,intett és elengedett!
2. Az ellenfélnek elsőbbségadás kötelező jelzőtáblája van,ami a kresz szerint azt jelenti hogy : a keresztező úton érkező minden jármű részére elsőbbséget kell,hogy adjon!
A válasz (persze szintén udvariasan):
-Kapok egy szabálysértési végzést és ha nem tetszik,akkor fellebbezzem meg az illetékes bíróságon!
Eredmény: 30000 Ft és 3 hónap jogosítvány bevonás!
Persze,hogy megfellebbeztem és csodák csodájára a bírónő megszüntette az eljárást és az indoklásában az áll,hogy nekem volt elsőbbségem!!! A beidézett rendőr,miután végignézte a videót csak annyit mondott,hogy:
-Ja ezt nem láttuk!!
Merem állítani,hogy nagy ívben tett az egészre a szabálysértési előadó hölgy is aki az eljárás eredményét meghozta!
A foglalkozásomból adódóan valamennyire értek a kreszhez ( kresz elméleti és gyakorlati oktató,iskolavezető vagyok) és eddig védtem a rendőröket,mert tényleg rengeteg "vaddisznó" járja az utakat! De sajnos,mint minden szakmában itt is vannak kóklerek!
Reménykedem,hogy ez a kisebbség és a többi érti a szakmáját!

Rudi
2010-07-04, 12:01
Mindenben egyetértek, de ezért azt hozzáteszem, hogy nem mindig van a rendőrnek IGAZA! Bár tény, hogy ebben ez esetben sem érdemes nekiállni vitázni. Mindig okosabbak.

Legutóbbi bejegyzések


Hogyan motorozzál csapatban?
Zártkörű túrák szervezése
Közlekedési tanácsok motorosoknak
Pécs környéki motoros túraútvonalak
Hogyan tárold télen a motorodat?
További bejegyzések >>

Eseménynaptár


További programok >>
Motoros túrák, programok, találkozók, rendezvények, események
C Minden jog fenntartva 2006-2014 Vaslovasok.hu | Copyright és Adatvédelem | Médiaajánlat
IP címed:
18.204.56.185