BelépésVaslovasok.huMotoros túrák animáció

10 napon belül nincs aktív túra...
2011.03.28. | A bejegyzést írta: Hetényi Emese

Pécs környéki motoros túraútvonalak

Újra itt a tavasz, kezdõdik a következõ motoros szezon. Legtöbbünk már elkezdett tájékozódni, hogy idén milyen útvonalakon szeretné koptatni a gumit. Sokan gondolkodnak külföldi túrákban, de sokan gondolják úgy, hogy inkább itthon maradnak és kis hazánk ismert, vagy kevésbé ismert tájait keresik fel.

Azért ragadtam billentyûzetet, hogy ebben nyújtsak egy kis segítséget, legalábbis ami a Dél-Dunántúli régiót illeti.

Azt hiszem, nem kell bemutatni a régió központját, Pécset, mely mostanában gyakran szerepel a hírekben az Európa Kulturális Fõvárosa 2010 cím elnyerése végett. Ez elõtt is, de ezután fõleg, sok és színes rendezvényre lehet számítani a város szervezésében. Tavasszal a Pécsi Tavaszi Fesztivál nyitja a fesztiválok kavalkádját, majd nyár elején a Pécsi Országos Színházi találkozó 2011 június 9.-18. között nyújt kulturális feltöltõdést, mely a Sétatér Fesztivállal karöltve a szabadba is kicsábítja az embereket. Ezeket a programokat hagyományosan az ICWIP nemzetközi diáktalálkozó követi, majd a Fishing On Orfû zenei fesztivál biztosítja az utánozhatatlan koncertdömpinget.

A pécsi programokról http://varoslako.pecs.hu/programok/ itt lehet bõvebben tájékozódni.

Persze a motoros nem csak a kultúrának ad, hanem az érzésnek is, éppen ezért összeállítottam pár túraútvonalat, melyek Mecseknádasdról, a Keleti-Mecsek egy gyöngyszemérõl indulnak, ami pont annyira van csak messze Pécstõl, hogy nyugodt, csendes, erdei környezetben lehessen megszállni. A kalandozások során Baranya megyébõl kiindulva érintjük Tolna és Somogy megyéket.

Csoki kör

Túra hossza: 169km
Útvonal: Mecseknádasd - Pécs - Siklós - Mohács - Bátaszék - Szálka - Mecseknádasd
Google térkép

Mecseknádasdról indulva, a 6-os úton haladunk Pécs felé, majd onnan áttérünk az 58-as útra, míg elérünk Siklósra. Utunk egyik célja a Kakasbonbon, ahol Tésenyi Andrea készíti kézmûves csokoládéit. Ha már erre járunk, érdemes megnézni a várat is. A pihenõ után Mohács felé vesszük az irányt, ahol a Dunában lehet gyönyörködni, illetve a kikötõben található két étterem egyikében az ebédünket is elfogyaszthatjuk. Az 56-os úton észak felé haladva Bátaszék érintésével elérkezünk a Szekszárdi Borvidékre, de mivel motorral vagyunk, legfeljebb palackos borokkal megrakodva adhatjuk át magunkat a borok szeretetének. A kalandvágyók, és akik szeretik a szép tájakat, Szálka felé menjenek tovább. Az út sajnos sok kívánni valót hagy maga után, de a Szálkai-tó megéri a zötykölõdést. Aki a jobb minõségû utakat részesíti elõnyben, Szekszárdon áthajtva rácsatlakozhat a 6-os fõútra (bár ennek a burkolatától sem kell csodát várni), és Kakasdon, majd Bonyhádon át így is vissza lehet érni Mecseknádasdra.

Délutáni fagyizás

Túra hossza: 92km
Útvonal: Mecseknádasd - Szászvár - Komló - Mánfa - Pécs - Mecseknádasd
Google térkép

Hova is menne egy motoros fagyizni Mecseknádasdról, ha nem Pécsre? Ráadásul nem is a legrövidebb útvonalon, hanem egy kis kerülõvel. Tehát Mecseknádasdról nem jobbra, hanem balra kanyarodunk és Bonyhád elõtt elmegyünk Dombóvár felé. Szászváron továbbhaladunk egyenesen, majd beérünk az Egregyi-völgybe. Nagyon szép, kanyargós útvonalon haladunk, vigyázva, mert az esõ és az autók hajlamosak kavicsossá tenni a kanyarokat. Komlót elérve, Mánfa felé megyünk tovább, majd északi irányból becsorgunk a városba. A híres Árpádtetõi szerpentinen ismét óvatosságra intenék mindenkit, mert bár a helyi sportmotorosok szívesen karcolgatnak ezen a szakaszon, esõben igencsak látszik, mennyire olajos az út, fõleg a Pécs felé haladó dupla sáv külsõ fele!

Fagyizásra rengeteg lehetõség van. Meg lehet állni a belvárosban és a Széchenyi tér oldalában, a Mecsek Cukrászdában nyalhatunk, vagy besétálva a Király utcába, olasz fagyisoktól vásárolhatunk, esetleg elmehetünk a Caflisch Cukrászdáig, mely az egyik legrégebbi cukrászda Pécsen. Nekem a személyes kedvencem a Magda Cukrászda, nem utolsó sorban egyszerû a parkolás is.

Erdei kanyarok

Túra hossza: 132km
Útvonal: Mecseknádasd - Kõvágószõlõs - Abaliget - Orfû - Magyarszék - Komló - Szászvár - Mecseknádasd
Google térkép

A túra unalmasabb részét letudjuk a 6-oson, majd Kõvágószõlõs felé kanyarodva, átadjuk magunkat az élvezeteknek. Vigyázat! Sok helyen sérült a burkolat, illetve nem minden kanyart lehet jól belátni: felgyûrõdések, homok és kavicsok okozhatnak kellemetlen meglepetést.
Ezt az útvonalat nem érdemes nagyon részletezni: az erdei kanyargás vezetõnek és utasnak is szép látványt, kellemes motorozást ígér. Látnivalók szempontjából érdemes megállni Abaligeten és besétálni a cseppkõbarlangba. Orfûre áthajtva, a tó dél-nyugati csücskében érdemes felkeresni a kilátót, a Kistó Étteremben csillapíthatjuk gyomrunk korgását, utána pedig megnézhetjük a Malom Múzeumot. Komlótól ugyanazon az útvonalon haladunk visszafelé, amin fagyizni mentünk.

Kaba Farm

Túra hossza: 174km
Útvonal: Mecseknádasd - Orfû - Abaliget - Okorvölgy - Bükkösd - Szentlõrinc - Szigetvár - Almáskeresztúr -  Mecseknádasd
Google térkép

Mecseknádasdról indulva, Pécsen rögtön elkanyarodunk jobbra, Komló felé, majd Árpádtetõnél elmegyünk balra a mecseki átkötõ úton. Figyelem! Csak erõs idegzetûeknek! Az út elég ramaty, de szerintem megéri lassan átcsorogni az erdõn. Orfû, Abaliget, Okorvölgy felé lekoptathatjuk a felesleget a gumi szélérõl, majd Szentlõrincnél jobbra fordulva az út kevésbé kalandos része következik. Szigetváron Kaposvár felé kanyarodunk, majd pár kilométer múlva, az Y elágazónál jobbra tartunk, Mozsgó felé. Megyünk, megyünk az úton (endurósok elõnyben), majd megérkezünk Almáskeresztúrra, a Kaba Farmra, ahol isteni, bio tehén-, illetve kecskesajtokat kóstolhatunk, illetve megsimogathatjuk a szabadon tartott állatokat. Elõre bejelentkezés szükséges, de így akár egy házias ebédet is rendelhetünk magunknak. Ha már telesajtoltuk a táskánkat, a 6-os útra visszatalálva, könnyen hazaérünk Mecseknádasdra.

Sarok Pince

Túra hossza: 177km
Útvonal: Mecseknádasd - Szekszárd - Györköny - Simontornya - Tamási - Hõgyész - Mecseknádasd
Google térkép

Mecseknádasdról indulva, Szekszárdon át a 6-os fõúton jutunk el a Sarok Pincébe. Miért kell motorral egy pincészethez túrát szervezni? Hát azért, mert a borosgazda, nem csak borkészítéssel foglalkozik! Sarok Róbert a motorok szerelmese is és motor múzeumot is kialakított a kóstoló térben. Méray motorok restaurálásával foglalkoznak, melynek sikerességérõl saját szemünkkel is meggyõzõdhetünk. Ha már megnéztük a motorokat, sétálhatunk egyet a pincefaluban is, amíg elkészül az ebéd, melyet elõzetes egyeztetéssel kérhetünk.
Ha már be tudjuk kapcsolni a nadrág derekát az ebéd után, Simontornya, Tamási az irány. Ha ne adj' Isten valami probléma lenne a motorunkkal, Tillmann Feri (ha itthon van) Hõgyészen, szívesen segít. Ha valakinek desszerthez támadt kedve, Kakasdon az Anna Cukrászdában (a jellegzetes faluház után jobbra) emelgetheti a tányérokat és a vércukor szintjét. Innen még kb. 17km Mecseknádasd.

Vidrapark, Lábod

Túra hossza: 219km
Útvonal: Mecseknádasd - Pécs - Szigetvár - Kadarkút - Lábod - Mecseknádasd
Google térkép

Ezt a túrát a természetet is szívesen járóknak ajánlom, mivel itt nem az utazás a vonzerõ. A Vidraparkot nem árt elõzetesen felhívni és érdeklõdni a nyitva tartásról. A távcsõ és a fényképezõ gép  kötelezõ felszerelések! A részletes útvonal leírást mellõzném, csak annyit jegyzek meg, hogy már a 6-oson sem nagy eresztés az aszfalt minõsége, Szigetvár után pedig még rosszabb a helyzet, úgyhogy fokozottan figyeljünk a nyomvályúkra és a kátyúkra!

Az útvonal leírások végén had álljon itt pár szó Mecseknádasdról,

ha már minden túra innen indul.

A falu nevezetességein kívül érdemes figyelmet szentelni a helyi kézmûveseknek, valamint a gyönyörû gyalogtúra-útvonalaknak!

Mecseknádasd állandó rendezvényei:

Március vége: Magyarországi Németek Országos Borversenye
Április eleje: a borverseny ünnepélyes eredményhirdetése, Borbál
Április vége/május eleje: Kretzl Fest (borozós összejövetel sváb zenével, pörkölttel)
Pünkösd: Pünkösdi Pannon Pincék (nyitott pince rendezvény)
Pünkösd vasárnap: Kakas-paprikás fõzõ verseny
Augusztus 19: Sörfesztivál, Schlossberg Étterem
Augusztus 20: Államalapítás Ünnepe, Nádasdi Búcsú
Október második hétvégéje: II. OktóBORfeszt (2011.10.07.-08.)
November: Skóciai Sz. Margit túra (2011.11.12.)
December 5.-hez legközelebbi szombat: Mikulás Napi Pincejárás
(nyitott pince rendezvény 2011.12.03.)

Remélem tudtam egy kis segítséget nyújtani a nyári motoros útvonalak megtervezésében!

Mecseknádasdon (7695 Mecseknádasd, Rékavölgyi út 17.) a Hetényi Pincészet
(www.indivinum.hu) a Vaslovas tagsági kártya felmutatójának 10% kedvezményt ad a szállás árából. Színvonalas, tágas apartmanok és szobák, kiváló borok, házias ízek és családias hangulat segítenek a fáradalmak kipihenésében. A parkoló teljesen biztonságos jármûveink számára, de ha kell zárt udvarban, vagy akár az elõtérben is tárolhatjuk motorunkat. A kisebb szerelésekhez kulcskészlet rendelkezésre áll, van kompresszor is, motort mosni is lehet. Emese, a házigazda, aki szintén motoros, szívesen segít, igyekszik minden kérést teljesíteni.  Átutazó szállásként, vagy csillagtúrák kiindulópontjaként egyaránt érdemes õket választani.

Túravezetéssel, szállással kapcsolatban Hetényi Emesénél a +36/20-222-84-81-es telefonszámon érdeklõdhetsz!

Ajánlást írta: Turóczi Ákos

Széles utat, baleset-mentes szezont!
Hetényi Emese
+36/20-222-84-81
Tel.: 72/463-618
Fax: 72/672-458
Indivinum Kft - Hetényi János Pincészete
7695 Mecseknádasd, Rékavölgyi út 17.
info@indivinum.hu
emese_hetenyi@freemail.hu
www.indivinum.hu
Hozzászólások a/az "Pécs környéki motoros túraútvonalak" bejegyzéshez
Szólj hozzá a cikkhez!
Lépj be vagy regisztrálj az oldalra ide kattintva, hogy hozzá tudj szólni a cikkhez.
0. oldal.

gergo79
2011-08-09, 14:29
Szerencsére az Egregyi völgy azóta már ismét kavicsmentes lett:)
... persze eltekintve azoktól a kanyaroktól ahol az esõ hajlamos újra felhordani... szóval csak óvatosan száguldozni és akkor lehet gyönyörködni is ;)

MSE
2011-05-15, 15:15
Er5: A cikk végén találhatók a hivatalos elérhetõségek. Azok valamelyikén keress. Megmondod, mire gondoltál és megpróbálok segíteni. ;)

Er5
2011-05-15, 11:36
MSE: Szia MSE. Felébredt bennem az érdeklõdés a cikked kapcsán.Hogy s mint lehet szállást foglalni nálatok?(Vaslovas card nuku)

MSE
2011-05-14, 13:58
Szeki: Jobban örültem volna egy "is"-nek... ;) (:p)

Szeki
2011-05-14, 07:11
MSE: Ha szép a táj, akkor azt kell nézni, nem kanyarvadászni! ;)(A)

MSE
2011-05-13, 10:02
Sajnos az Egregyi völgyet teleszórták kaviccsal. :( Szép az út, de nagyon kell vigyázni a kanyarokban.

Rocso
2011-04-06, 18:58
vargaandras: este pedig megkóstálni a pincészet remekeit. :)

vargaandrás
2011-04-04, 21:18
MSE:Köszi az infót, ha aktuális lesz úgy is pontosítunk. Addig csak álmodozom!

MSE
2011-04-03, 14:50
vargaandrás: Igen. Csillagtúrának gondoltam, több napi itt tartózkodás esetére, bár vannak olyan útvonalak, amiket egy messzebbrõl induló túrával is össze lehet kötni.

vargaandrás
2011-04-02, 23:28
MSE: Ezeket az útvonalakat egynaposra tervezted?

MSE
2011-04-02, 17:29
Jííhháááá!!!! (:D) (:D) (:D)
Köszi Ákos!!!
Nagyon jó lett! ;)

Legutóbbi bejegyzések


Hogyan motorozzál csapatban?
Zártkörû túrák szervezése
Közlekedési tanácsok motorosoknak
Pécs környéki motoros túraútvonalak
Hogyan tárold télen a motorodat?
További bejegyzések >>

EsemĂŠnynaptĂĄr


További programok >>
Motoros túrák, programok, találkozók, rendezvények, események
C Minden jog fenntartva 2006-2014 Vaslovasok.hu | Copyright és Adatvédelem | Médiaajánlat
IP címed:
34.229.63.28